Rânca - Transalpina

Stațiunea Rânca se înscrie în tabloul potențialului turistic cu o mare complexitate, diversitate și atractivitate peisagistică, aceasta reflectându-se în structura și valoarea acestuia: structura geologica manifestată prin formele de relief montan și submontan, diferite ca înfățișare, rețeaua hidrografică (văi înguste, versanți abrupți) și învelișul forestier care ocupă cea mai mare parte din suprafață.

Poziția geografică a zonei TransAlpina avantajează în atragerea facilă a turiștilor din minim 6 județe ale țării, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeș și parțial din București,turiști care evită parcurgerea de distanțe suplimentare de 70–100 km pe Defileul Jiului către stațiunile Rusu-Petroșani și Straja–Lupeni, 140 km pe Defileul Oltului către stațiunea Păltiniș sau 100–130 km pe aglomeratul DN1 către stațiunile din Valea Prahovei.

Rânca este cea mai spațioasă și comodă zonă din arealul munților Parâng, fiind o zonă cu potenț ial turistic foarte mare și o viitoare stațiune climaterică și de odihnă, cu funcționare permanentă. Rânca este o alegere inspirată atât iarna, cât și vara, în special pentru turiștii care își doresc să scape de aglomerația orașului pentru câteva zile și să petreacă momente de relaxare.

Stațiunea Râncă este o destinație pentru iubitorii de aventura, dar și pentru cei care vor se bucure de liniște. Este situata la o altitudine de circa 1.600 m, pe versantul sudic al Munților Parâng,la numai 62 km nord-est de municipiul Târgu Jiu.Cazare Râncă și Cazare Transalpina numai sunt demult o problema,în zona montana Râncă fiind unități de cazare gen pensiuni Râncă, hotel Râncă, cabane Râncă și case sau vile de vacanta Râncă ce se pot închiria sau rezerva online.

Munții Parâng este unul dintre principalele lanțuri muntoase din județul Gorj, cu cel mai înalt vârf din Oltenia – Parangu Mare (2519 metri). Acest lanț totalizează 14 vârfuri cu înălțimi peste 2000 metri și o minunata salba de lacuri glaciare (aflate dincolo de limitele județului Gorj). Zăpadă cade în munții Parâng din luna septembrie și se menține până în mai.

Potecile turistice din Râncă duc spre zone de o frumusețe deosebita, spre puncte de belvedere cum ar fi Vârful Mohor, Vârful Setea Mare, Vârful Păpușă și tot de aici se ajunge spre Obârșia Lotrului – intersecția de drumuri care trec din Oltenia în Ardeal (la nord – pe Valea Frumoasei, spre Sebeș, la vest – spre defileul Jiului) și către Lacul Vidra și Valea Lotrului – Transalpina

Fiind o renumită stațiune de schi din Carpații Olteniei, Stațiunea Râncă are un potențial de iarnă excelent. Zona deține un domeniu schiabil situat între altitudinile de 1600 m și până la 2100 m. Stratul de zăpadă este corespunzător practicării sporturilor de iarnă de minim 120 zile/an, cu maxime de până la 150-160 zile/an. Pe lângă sporturi de iarna, există și trasee montane, ski de tură, plimbări cu atv-ul, parapanta, off road, moto, cicloturism, canyoning, rafting, pescuit sportiv și vânătoare, water walking ball, summer tubing.

Stațiunea Râncă beneficiază de asistență permanentă Salvamont și de o modernă bază de salvare și intervenție în cazul accidentelor montane. Râncă a fost declarata având cel mai mare potențial turistic de iarnă nevalorificat din România, fiind singura zonă de practicare a schi-ului alpin din partea de Sud a țării între Valea Prahovei și partea de Vest a țării-Muntele MicCaransebeș.

Zona montană denumită Stațiunea Rânca (așezată pe teritoriul comunei Baia de Fier și a orașului Novaci) este un colț de rai pentru cei care vor să se retragă în mijlocul naturii, dar este și un loc încărcat de istorie.

Stațiunea Rânca a fost înființată ca destinație turistică încă din anul 1930. Stațiunea s-a născut datorită lui Dumitru Brezulescu care a decis că acesta e un loc bun pentru turism. Tânărul a unit în 1902 satele gorjene într-un proiect transformat, peste ani, în cea mai mare bancă populara a Romaniei interbelice. Chiar primele cinci cabane Rânca au fost ridicate din fondurile Băncii Populare „Gilortul” (numele provine de la râul care izvorăște din Masivul Parâng, traversează Novaciul și se varsă în Jiu).

  • Localizare Stațiunea Rânca: circa 1.600 m altitudine, pe versantul sudic al Munților Parâng, pe muntele Cornesu Mare, la numai 62 km nord-est de municipiul Târgu Jiu.
  • Acces auto Stațiunea RâncaNovaci – Transalpina – Sebeș (DN67 C, 18 km de Novaci).
  • Ski în Rânca: ski, snowboard, snowmobil, săniuș, ski de tură.
  • Sporturi de vară în Stațiunea Rânca: trasee montane, atv, parapantă, off road, moto, cicloturism, canyoning, rafting, pescuit sportiv și vânătoare, water walking ball, summer tubing/
X
Add to cart